Avdeling Bergen i Frankrike

Dette var en tur avdelingen hadde gledet seg til lenge og som opprinnelig skulle vært gjennomført i 2020, men som ble utsatt to ganger på grunn av pandemien. Vi kom oss endelig av gårde i september, 38 forventningsfulle deltakere. Formålet med turen var å oppleve Normandie, Rouen og Paris – og vi fikk en minnerik tur med mange opplevelser.

PP/ JARLE KANDAL

 

Vi tilbrakte de to første dagene i Paris. Her opplevde vi byen, kabaret på Moulin Rouge, middagscruise på Seinen, og besøk på militærmuseet Les Invalides. På militærmuseet, som var kjempestort, fokuserte vi mest på 1. Verdenskrig, 2. Verdenskrig og utstillingen over Napoleon – inkludert mausoleet. Middagscruiset på Seinen var en flott opplevelse, og turleder Thorleifs stunt, der han danset med sangerinnen på båten, skapte begeistring.

Den tredje dagen beveget vi oss i retning Normandie, med et stopp i Rouen underveis. Der fikk vi guiding gjennom byen, med hovedfokus på Gange-Rolv og vikingene. Her skulle vi nok hatt bedre tid, da dette var en flott by som mange vurderer å komme tilbake til ved en senere anledning.

Fra besøket på militærmuseet Les Invalides. Foto: Monica Holm Remmen.

Hovedmålet med turen var nok for de fleste landgangen i Normandie i 1944, så de to siste dagene tilbrakte vi der. Om kvelden ved ankomst på hotellet møtte vi guiden, som gjennomførte klasseromsundervisning for å forberede oss på neste dag. Han var en pensjonert fransk offiser som hadde tjenestegjort både i den franske og den amerikanske hæren.

Neste dag fikk vi en meget lang og svært interessant dag, hvor vi blant annet besøkte alle landingsplassene (strendene) fra D-dagen. Guidens kunnskap og gjennomføring gjorde dette til den største opplevelsen på hele turen.

Vi besøkte også flere av kirkegårdene, og dette gjorde et stort inntrykk. Sammenlikningen mellom den amerikanske og tyske kirkegården, både i forhold til alder på soldatene og måten kirkegårdene var «konstruert» på, var til ettertanke. Vi registrerte kontrasten mellom det storslåtte militære minneverdige på den amerikanske kirkegården, og det mer nedtonede, ærbødige og stille reflekterende på den tyske kirkegården.

Alle deltagerne reiste hjem med mange sterke opplevelser og minner om en vellykket tur. I tillegg fikk 15 av deltakerne korona som følge av turen. Det har imidlertid ikke lagt noen demper på opplevelsene.

Neste år (2023, red. anm) går den årlige avdelingsturen til Finland.