Reserveoffiseren Frederikke ble hedret

Frederikke Bang Lysgård ble overrasket med Meritorious Service Medal, en utmerkelse for aktverdig arbeid, av den amerikanske marinen under USS Mount Whitney’s besøk til Oslo i begynnelsen av juni.

– Jeg ble tatt fullstendig på senga, og kunne ikke tro at det var mitt navn som ble ropt opp, forteller Lysgård til Pro Patria.

Medaljeutdelingen ble gjennomført 2. juni, i forbindelse med en kransenedleggelse ved monumentet «Orlogsgasten» like ved Akershus festning.

Frederikke Bang Lysgård i sitt rette element som liaisonoffiser.

Frederikke Bang Lysgård er reserveoffiser i Sjøforsvaret, og en av liaisonene som støtter utenlandske marinefartøy under deres besøk til Norge. Jobben innebærer blant annet å planlegge anløpet sammen med en representant fra aktuell nasjon og være primærkontakten for fartøyet på vegne av FOH. Hun og andre liaisoner støtter med stort og smått døgnet rundt mens fartøyet ligger til kai, med alt fra sikkerhetsbriefer til aktiviteter. Liaisonen er også kontaktpersonen for maritime spørsmål, og blir kontaktet av lokalt politi og havnevesen i forbindelse med besøk.

– Jeg er fortsatt overrasket over å ha fått medaljen, vi liaisoner er ikke de i fremste rekke, men er en problemløser som skal sørge for at fartøyet har fått det de trenger for å være klar for neste deployering. Det å ivareta mannskap og vise de takknemlighet for jobben de gjør, samt å sørge for at de forlater Norge med et positivt inntrykk er viktig for meg, sier Bang Lysgård, som til daglig jobber ved Norsk Folkemuseum i Oslo.

Stillingen som liaison er nok ikke helt tilfeldig. Hennes far var selv reserveoffiser og hadde samme jobb, og Bang Lysgård var ofte med etter at hun fylte 18 år. I russetiden ble yngre offiserer fra besøkende fartøy invitert med på både fester og russebuss, noe som nok satte seg i manges minner.

Verdifulle reservister

Frederikke brenner for reservistsaken, og forteller at hun selv har hatt et stort personlig utbytte av sin tid som reserveoffiser.

– Jeg tar jo med meg det jeg lærer tilbake til jobben, og med et lite avbrekk fra hverdagen kommer jeg tilbake full av energi. Samtidig tror jeg det er godt å få inn sivil kompetanse, for å se på problemer på en noe annen måte enn fast ansatte i Forsvaret, sier hun, og legger til at det er synd at Forsvaret ikke kommuniserer godt med sivile arbeidsgivere.

Selv om Norsk Folkemuseum har vist seg å være en veldig fleksibel og positiv arbeidsgiver for Bang Lysgård, er det nok ikke lett for alle å kombinere rollen som reservist med sitt sivile liv. Hun skulle derfor ønske at Forsvaret kommuniserte fordelene med å ha en reservist ansatt, eller fordelene med å dele husholdning med en reservist som av og til er borte fra familien.

 

Frederikke Bang Lysgård foran et av de mange skip hun har støttet.

I Pro Patria nummer 5 2021 kan du lese mer om Frederikke Bang Lysgård og hennes opplevelser som liaison for besøkende skip.