Taktisk skyting med lys – NROF avd Telemark – prep for trening.

De aller fleste «dårlige ting» skjer i mørket – både militært og sivilt.
Disclaimer: Dette er IKKE en beskrivelse eller manual for trening for hva som er rett å gjøre – dette er en kort innføring og det å beherske det krever mye trening. Punktum.
Det er KUN en kort innføring/oversikt i bruk av lys, forskjellige typer lys/lykter og hvordan holde lykten samt en forberedelse til å teste ut hva dette er på banen.
Det er primært 2 hovedgrupper:
Lommelykter
Våpenlykter
Lyktstyrke måles i «lumens» og normalt er «jo høyere, jo bedre». I tillegg er noen lykter utstyrt med en «strobe»-funksjon, dvs lyset blinker og det er da vanskelig for «målet» og ha et godt siktebilde av deg. Ulempen er at da har heller ikke du et godt siktebilde av «målet» ergo denne funksjonen er grei hvis du for eksempel skal flytte deg fra A til B og vil «forvirre målet»
«En lommelykt er ikke bare en lommelykt» og det er bla forskjell på hvor «av/på» knappen sitter dvs på «kroppen» av lykten eller bakpå. En «taktisk lykt» har gjerne knappen litt «innsunket» ( se bilde) da man ikke ønsker å lyse opp for eksempel mannen foran ved et uhell. Dette er også noe man må tenke på ved for eksempel våpenlykt på en rifle. De fleste lykter kommer med en «pressure pad» man kan aktivere lykten med – for eksempel hvis lykt er langt fremme og ditt grep er nærmere eller om du vil ha lykten på andre siden av der du har tommelen og vil aktivere den fra toppen..
MEN – alle lykter kan brukes – du må bare finne «din» måte å hode den på. En god gammeldags Maglite eller en 75,- lykt fra Biltema. Men vit begrensningene.
Noen lykter kan lades , andre bruker AA eller CR123 batterier. CR123 brukes ofte i «high output» enheter og gir sterkt lys – men har halve levetiden et for eksempel AA batteri har – men AA lykter har mye svakere lys.
De fleste våpenlykter for pistol monteres via rail/picatinny rail under løp/foran avtrekkerbøylen (se bilde). På rifler monteres lykt via picatinny rail på forskjeftet (se bilde).
Det finnes flere måter å holde lykt og pistol på og dette er de 3 vanligste:
Harries teknikken – god, stabil og du bruker begge hender og får et stabilt siktebilde. Ulempen er at lys, våpen og du er på samme sted dvs det vil rettes ild mot lyset og da kommer «momentær» bruk av lys samt hurtig forflytting. (se bilde)
FBI teknikken – der du må bruke enhånds skyting, men lykt og du er separert dvs ild går mot «ikke vitale» kroppsdeler. (se bilde)
Rogers teknikken – krever lykt «av/på» i bakenden av lykt og håndflaten brukes til aktivering av lys. Gir et stabil to-hånds grep, men ved feil bruk kan grepet få lykten til å peke ned. (se bilde)
Skyting med lys krever bla at man tar hensyn til nattsyn og bevegelse. Nattsyn sier seg selv, og bevegelse er fordi man «avslører» egen posisjon og det er behov for at du «steps of the plate» fort slik at ikke du er der når skudd avfyres mot «sist sett lys».