LoRa og Meshtastic Field-day

Grunnet økende interesse for LoRa, Meshtastic og ATAK ble det søndag 09.06 gjennomført en “Field day”. Det var meldt skiftende vær som skapte en spennende ramme for arrangementet.

NROF Drammen var tilstede på både Kraftkollen og Konnerud for å teste utstyr, og dekning sammen med andre sambandsinteresserte i området rundt Oslo og Drammen.

På forhånd var det gjennomført en workshop på HV Huset på Muusøya, hvor noder ble bygget og antenner testet.

Dagen for testen kom og forskjellige grupper var plassert på forskjellige topper og områder rundt omkring Drammen, Oslo, Lier og Krokskogen

Kraftkollen

På Kraftkollen ble det familetur med sambandsutstyr. 3 barn, 6 voksne og en hund var til stede da masten ble montert og heist for å muliggjøre samband i 3 forskjellige frekvensbånd.

En Anytone AT-D578UV stod for analog VHF kommunikasjon, en RAK 4631 for LoRa i 868MHz båndet og en LilyGo LoRa 32 for kommunikasjon i 433MHz båndet.

Antenner var en blanding av hjemmelagede og fabrikk montert på en AMX antennemast

Konnerud

På Konnerud stilte voksen og barn med hengekøye, tarp, håndholdt iCom VHF og en RAK 4631 for en hyggelig søndagstur med radioinnslag

Hyggen

Fra Hyggen ble det testet en Helltec v3 men grunnet manglende mulighet for VHF ble testen avsluttet raskt da vi ikke fikk link med 868.

Gyrihaugen

Gyrihaugen var representert med håndholdt Hytera PD685 og en T-Echo på 433MHz med flere. En sprek tur til toppen men som ble premiert med god dekning og fantastisk utsikt mellom noen regnbyger.

Tryvann

Lokasjon Tryvann var godt dekket av VHF, 433MHz og 868MHz LoRa-noder, spektrumsanalysator, samt testens tøffeste kjøretøy.

Resultater

Resultatene av testen viste god dekning på VHF mellom Konnerud, Kraftkollen, Gyrihaugen og Tryvann. Det fungerte godt å samhande, kommunisere og koordinere via krystallklar lyd. Etter en noe feilsøking fikk også Kraftkollen, Gyrihaugen og Tryvann kommunikasjon på 433MHz Meshtastic nodene.

For 868MHz opplevde vi ikke god link. Om det var begrensninger på frekvensbånd, antenner, utstyr eller lokasjon må undersøkes og vil teste igjen på senere tidspunkt

Vi satser på en ny runde på et senere tidspunkt og mer fokus på å forbedre kommunikasjon på 868MHz

Tusen takk til alle som deltok i testen og som gjorde dette til en flott dag.

NROF Drammen