Tryggere i felt

7 NROF-medlemmer tilbrakte den siste august-helgen sammen i Finnskogen for å øke sine ferdigheter innen overlevelse og trivsel i felt.

 

 

Været bød ikke på de store utfordringene for deltakerne på årets kurs

 

– Det har vært veldig artig å lære seg det som skal til for å overleve og ha det relativt komfortabelt i naturen, sier Kjell Knutsen fra NROF Hedmarken på kursets andre dag.

Dagen bød på utbedringer av bivuakken, sanking av mer mat og ikke minst ved for å forhåpentligvis kunne holde varmen gjennom natten.

Kurset holdt et fokus på grunnleggende ferdigheter innen å finne ly for vær og vind, bekledning, sikkerhet og fangst og sanking av mat.

   Dette er et kurs for å lære seg enkelt friluftsliv og ha det greit ute i skogen med relativt enkle midler, sier kursleder Per Magnus Loftheim.

Sikkerhet var også en viktig faktor, og kursdeltakerne fikk fremvist gode eksempler på hva som kan være lurt å ha med i sekken i tilfelle uhellet skulle være ute og man får behov for å tilkalle hjelp eller utføre grunnleggende førstehjelp.

Per Magnus Loftheim viser frem et eksempel på en refleks, godt egnet til å påkalle seg oppmerksomhet ved behov for redning eller assistanse.

 Min ambisjon er at deltakerne får være med på det vi kan kalle sakte friluftsliv hvor vi går sakte frem og lærer noen grunnleggende ferdigheter som tas med hjem til de ulike avdelingene, sier Loftheim.

Deltakerne sov den første natten i selvkonstruerte bivuakker uten soveposer, og det ble varierende mengder søvn. Sanking av mat, det å bygge ly og ikke minst samle ved til varmekilde tok tid.

Deltakerne var fordelt på tre leirplasser av hensyn til brannfaren. Hadde forholdene vært bedre, ville de sovet enkeltvis og på den måten vært ansvarlige for egen varme og velferd på en annen måte. Formålet var uansett ikke mestring og overlevelse, men å bygge ut egen kompetanse. Det var derfor mulig å be om mer mat eller annen assistanse av kursinstruktørene, som mer enn gjerne bistod med både triks i ludo og gode råd.

Blant leksjonene som ble holdt under kursets første kveld var slakting av hovedkilden til næring underveis, nemlig hane. Selv om kjøttet var noe seigt for enkelte, så var stemningen blant deltakerne særdeles god.

Grillet hane ved hjelp av rester etter en gammel ovn funnet i skogen sikret proteininntaket.

 

Mer informasjon kommer i en reportasje i årets siste utgave av Pro Patria!