CIOR CIMEX

NROF hadde to deltakere under årets CiMEX-øvelse i regi av den internasjonale reserveoffisersorganisasjonen CIOR.

Tematikken for den digitale øvelsen var «How do CIMIC reservists support resilience in the fight against a pandemic and associated resilience challenges?”

CIMIC står for Civil Military Cooperation, og blir referert til som G9 i NATO-hovedkvarteret. G9 og CIMIC-offiserer skal fungere som liaison mellom militære og sivile aktører i aktuelle scenarioer for å sikre at det militære oppdraget kan oppnås, selv om den militære operasjonen kan påvirke eller være avhengig av ikke-militære aktører.

CIMEX-øvelsen var i år digital, og Sofie Hildebrandt Lien fra NROFs forbundsstyre forteller at det allerede diskuteres å ha en hybridvariant neste år.

Sofie H. Lien og amerikanske Brigadier General Vanessa Dornhofer under øvelsen

– Jeg vil anbefale alle fra styrkestrukturen med mobiliseringsstilling som faller innenfor fagfeltet om å melde interesse og delta.

Mer informasjon finner du på CIORs nettsider

Major Zoe Stewart (England) holdt i programmet som var faglig tungt, med svært gode foredragsholdere fra blant annet krigsskolen i England og NATO HQ. Dette i kombinasjon med en praktisk del med tilbakemeldinger i plenum gav stort læringsutbytte for deltakere som alle hadde ulik erfaring innenfor fagfeltet.  CIMEX passer for liaisonoffiserer på alle nivå, og for de som samhandler med liaisonoffiserer for å gi ett innblikk i den strategiske tankeprosessen som ligger i bakkant av liaisonarbeidet, sier Lien om øvelsen.

Imponert var også Jan Vidar Jacobsen, leder av NROF Oslo, som varmt kan anbefale å følge øvelsen for alle med en interesse for sivil-militært samarbeid. Årets øvelse stilte ikke krav til forhåndskunnskap, men var lagt opp som en lærerik opplevelse uten krav til forberedelse eller forhåndskunnskap.