Når blir sivile et lovlig angrepsmål, når blir den sivile en lovlig stridende med rett til krigsfangestatus og straffrihet for lovlige krigshandlinger? Dette er problemstillinger som blir belyst gjennom eksempler fra aktuelle konflikter på webinar med Norges fremste ekspert på krigens folkerett, Arne Willy Dahl.
Foto: Forsvaret/Vegard Breie
Tid: 10. september 2025 18:00-19:30
Sted: Digitalt
Hold av tiden nå – mer informasjon og påmelding kommer.
Om Arne Willy Dahl
Arne Willy Dahl var fra 1988 til 2014 Norges generaladvokat, den øverste lederen for Den militære påtalemyndighet. Han har i tillegg vært høgskolelektor ved Krigsskolen i Oslo, krigsadvokat for Østlandet og direktør ved juridisk avdeling ved Forsvarets Overkommando. Han har også innehatt vervet som president i International Society for Military Law and The Law of War (ISMLLW), som har sitt hovedkontor i Brussel.
Om krigens folkerett
Krigens folkerett (internasjonal humanitærrett), er en del av folkeretten som regulerer krig og væpnet konflikt. Målet er å begrense lidelsene under krig – både for soldater og, særlig, for sivile. Den søker ikke å forby krig i seg selv, men å gjøre den «mindre brutal».
Hvem gjelder den for
Den gjelder både i internasjonale og ikke-internasjonale væpnede konflikter. Den gjelder uavhengig av hvem som «startet» krigen og hvem som har rett – altså også for de som begår aggresjon.
Viktige konvensjoner:
- Genevekonvensjonene (1949): Beskytter sivile, krigsfanger og sårede.
- Haagkonvensjonene (1899 og 1907): Regulerer først og fremst midler og metoder for krigføring.