Kirkenestur 2014 – Søringer på russergrensa

Søringer på russergrensa

Finsk, norsk og russiske grensstolper foran Kirkenes lufthavn

Operative brifer og faglige orienteringer fylte den intellektuelle delen av Kirkenesoppholdet for 10 NROF-medlemmer fra Sør-Norge på den årlige Kirkenesturen 3. – 7. april. Møtet med representantene fra Kirkenessamfunnet gjorde årets tur til svært vellykket på alle fronter, ikke minst menneskelig, kulinarisk og naturmessig.

 

Menneskene vi møtte

Vi møtte engasjerte mennesker over alt, de formidlet sin hverdag på en glødende måte og viste oss sin stolthet for sin landsdel og sitt fag. Vi ble møtt med ”takk for at dere kommer og besøker oss”, den nordnorske gjestfriheten blomstret til tross for snø på bakken og is på vannene.

Best kjent ble vi med Nils Otto, Ulf og Even i NROF Varanger. Vårt møte med dem i forbindelse med deres daglige virke, skytingen, måltidene og i de sosiale lag hjemme hos Nils Otto eller ute i felten, er festet til vårt minne for lang, lang tid.


Nils Otto, Tom, Rigmor, og Ulf

På de mer tjenstlige møtene der vi gis orienteringer av ulike slag, blir vi vitne til en faglighet og profesjonalitet en kan være stolt av. Disse ga oss en innsikt og oversikt som er vanskelig å få uten denne allsidigheten og variasjonen. Fra FLO Høybuktmoen via GSV v/S-3 og Øst-Finnmark politidistrikt v/stabssjef til visekorporalen i tårnet på Bjørnsundhøyden. Forresten! Disse unge grensevaktsoldatene vi møtte, gir oss god tro på norsk ungdom. Sterke, klare, dedikerte, oppvakte og svært høflige. Gjennom hele oppholdet har Ulf fra Grensekommissariatet fulgt oss opp med orienteringer, beskrivelser og historier. Hans personlige innsikt i forholdene legger ytterligere respekt til hans virke.

Myndighetsutøvelsen

Variasjonen vi fikk gjennom de faglige orienteringene har gitt oss en innsikt i utfordringene knyttet til håndhevelsen av norsk suverenitet langs den russiske grense.

Politiets utfordringer knyttet til den helhetlige håndteringen av norsk-russisk samkvem, hvordan de samhandler med Grensekommissariatet når det gjelder kontakten med den russiske statsmakt og med GSV når det gjelder vaktholdet langs grenselinja fra Treriksrøysa på Krokfjellet i sør til Grense Jakobselv i nord.  Oppe i dette finner vi også et tollvesen som har sin rolle.

Oppdrag ”Tilstedeværelse langs den 196 km lang grensa” med to kompanier kan ta motet fra de fleste. GSVs personell løser dette på en fremdragende måte med høy kompetanse og stor integritet, deres fordel er at grensevakt er et stadig pågående oppdrag og de må tenke ”skarpt” hele tida. Etter hvert som de nye grensestasjonen til kompaniene i Pasvik og på Jarfjordfjellet tas i bruk, vil forholdene for våre soldater bli hevet betraktelig.

Mellommenneskelig forståelse er nøkkelen til et godt samarbeid, så også på tvers av landegrensen. Grensekommissariatet har vektlagt gjensidig respekt og forståelse i sin brobygging med russerne, alt fra de praktiske assistentmøtene til de mer formelle forholdene som tas opp på kommissærnivå. Denne tilnærmingen gjør at samhandlingen fungerer på en god måte for begge nasjonene. Den praktiske utøvelsen ble vi vitne til under besøket på grensestasjonen på Storskog.

Oppholdet langs grensa

Forsvarets hytte på Holmfoss var vår base lørdag og søndag mens vi var ute ved Pasvikelva. En perle med meget gode fasiliteter like ved vannkanten ga oss et godt utgangspunkt for å kunne forflytte oss sørover og oppover Pasvikdalen. Søringer på snøscooter er sikkert et selsomt syn for de innfødte, men du verden å moro det var.

Vi besøkte Svanvik grensestasjon, OP Bjørnsundhøyden, Skogfoss og Melkefoss kraftstasjoner med tilhørende orienteringer samt mange stopp med fortellinger fra akkurat den plassen.


Nye Svanvik grensestasjon – basen for Pasvikkompaniet

Lørdagens middag på ”Restaurant La Cascade d’Îlot” med chief Nils Otto og ass-chief Ulf fikk våre assosiasjoner til å tenke på den flotteste Michelin-restaurant på Champs-Élysées. En fireretter med langstekt roastbiff og sukkermarinert laks og stekte kamskjell til forretter, reinsdyrmørbrad med gulløyepotet, stekte sjampinjong og rødløkskompott til hovedrett og avslutning med en panna cotta med multecoulis til dessert. Sjølsagt ble rettene tett fulgt av utsøkte viner.

Ved middagen tildelte Tom Gjestvang kaptein Nils Otto Pleym NROFs hedersplakett for fortjenestefullt virke for NROF i mange sammenhenger; lokalt og sentralt. Han har all ære av denne heder.

Er det noe rart at vi ble i godt humør? Å nei, historiene satt løst, både de sanne og de usanne. Når himmelen spiller opp til forestilling med sitt flotteste nordlys, da er det bare å takke og bukke. En spesiell takk til Ulf og Nils Otto for deres oppofrende bruk av tid i lag med helt ukjente fra Sør-Norge. All aktiviteten dere skapte, gjorde oss til ”smågutter” igjen.

Uten vår driftige formann i NROF Vestoppland, maj. Tom Gjestvang ville ikke dette minnerike oppholdet i Kirkenes vært mulig. Hans kontaktnett fra sitt opphold i Kirkenes og alle turene etterpå, er helt unikt. Hovedlinjene i programmet var på plass før avreise, men med en nennsom hånd førte han alle programpostene inn i en naturlig rekkefølge fulgt av et rikholdig historieregister.

 

Takk!

Erik, Trond T, Jens Henrik, Knut Georg, John, Tor, Torstein, Truls og Trond M

 


Melkefoss 6.4.14 – grensestolpe 111

——————————

Innslaget fra NRK Dagsrevyen om hvordan GSV og politiet sammarbeider – se også denne linken;

http://www.nrk.no/nordnytt/politimesteren-kommanderer-soldater-1.11655098