NROF
 

MP-sjef med sterkt HV-engasjement

NROFs mangeårige forbundsstyremedlem Geir Birger Haug, ble intervjuet av HV under Øvelse Bjørgvin. Les intervjuet her.

Intervjuet er gjengitt med tillatelse fra Heimevernet.


Tekst: Håvard Solem, PIO HV09

Major Geir Birger Haug (57) har tjent Heimevernet i over 40 år. Nå er han MP-sjef i mobiliseringstillegget ved HV-09s distriktsstab, og var inne til tjeneste under Øvelse Bjørgvin i juni.

– Tjenesten i Heimevernet er fortsatt spennende, og jeg har ikke tenkt å gi meg med det første, sier Haug.
Heimevernskarrieren startet Haug som 15-årig HV-ungdom i Skåre HV-område i Haugesund. Det ga ham smaken på en videre karriere i Forsvaret, selv om det egentlig var sjømann han skulle bli.

- Ja, jeg skulle egentlig følge i min far sine fotspor og gå til sjøs. Etter framhaldsskole, yrkesskole og handelsskole var jeg riktignok ni måneder på sjøen som smører, men så skulle jeg inn i førstegangstjeneste. Da bestemte jeg meg for å søke på oppklaringslinja på Kavaleriets befalsskole på Trandum, og ble uteksaminert derfra i 1975, forteller Haug.

Deretter gikk turen videre til Nord-Norge hvor han var instruktør i seks måneder, før han var instruktør ved Rogaland HV-distrikt 08 i seks måneder.

Politiet lokket
Så bar det hjem til Haugesund, hvor en nabo som var politiavdelingssjef fikk Haug inn i politiet. Der var han i to år før Forsvaret igjen ble arbeidsgiver, på Kavaleriets Øvingsavdeling på Trandum.

- Jeg hadde en utrolig fin tid der, men fant ut at jeg ikke ønsket å gå yrkesveien i Forsvaret. Jeg utdannet meg i stedet til politi, og var ferdig utdannet i 1981 – samtidig som jeg hele veien var med på det som var av øvelser for Heimevernet i Haugesund, forteller han.

Område-, avsnitts- og MP-sjef
Etter politiskolen fikk Haug jobb i Oslo og tilbrakte noen år der før han vendte nesen mot Vestlandet igjen. Her fortsatte HV-engasjementet, og fra 1984 til 1991 var han områdesjef i Haugesund, mens han fra 1991 var avsnittssjef i Sunnhordland HV-avsnitt. Denne stillingen hadde han fram til avsnittsnivået i HV-strukturen ble nedlagt i 2005, og siden da har han hatt MP-sjef-stillingen ved Bergenhus Heimevernsdistrikt 09.

- Det er en stilling som passer meg godt, og jeg mener det er gevinster å hente begge veier. Jeg har med meg ballast fra mitt sivile virke i politiet, og jeg tar med meg mye nyttig tilbake fra Heimevernet, sier Haug som til daglig er politioverbetjent ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Når han ikke jobber hardt i sivil eller militær stilling, så er det engasjement i NROF, skyting, jakt, feltidrett, hunder og en familie bestående av kone, fem barn og fem barnebarn som opptar Geir Birger Haug. Og som om ikke det er nok; mannen har også skrevet flere bøker.

«People business»
Han gleder seg over kontakten med mange forskjellige typer folk i Heimevernet.

- Jeg er jo med for å kunne bidra og å gjøre en god jobb til avdelingens beste, men en bonus er at det er så mange kjekke folk – både i freds- og krigsstrukturen – som jeg gleder meg til å treffe igjen og som jeg både trives og jobber godt med. Jeg ser frem til hver gang jeg skal inn til tjeneste her på HV-09, sier MP-sjefen.

- Hvordan har Øvelse Bjørgvin vært for din del?

- Det blir jo en del forskjellige arbeidsoppgaver som skal løses. Jeg har blant annet vært ute og hatt dialog med MP-troppen i innsatsstyrken Bjørn West Salamander. De er dyktige folk, og det gjør meg stolt.

- I tillegg har jeg gått gjennom ordrer og sett på dem fra et MP-faglig ståsted, og så har vi vært gjennom en planøvelse – noe som var både interessant og lærerikt. Å få være med på en sånn type lagarbeid og oppleve at du blir hørt og at dine faglige råd blir tatt med i vurderingen er veldig tilfredsstillende. Jeg er opptatt av at vi i fellesskap gjør det bra, sier han.

- Du er snart 58 år, og er over vernepliktig alder. Hvordan ser HV-fremtiden din ut?

- Jeg er med så lenge det er bruk for meg og føler jeg kan gi noe tilbake, smiler den engasjerte MP-sjefen.
<< Previous        239 av 317        Next >>
 
 
 
Skriv ut