NROF
 

Carl Fredriksens Transport - en av andre verdenskrigs største flyktningtransporterCarl Fredriksens Transport er fortellingen om den tidligere politimannen Alf Pettersen, gartneren Rolf Syversen alle de andre som i løpet av seks uker fra desember 1942 til januar 1943  fraktet ca. 1000 mennesker til Sverige på lastebiler; to lastebiler hver kveld, 20 flyktninger på hvert lasteplan. Til sammen 40 på hver transport


Mange hjalp til med å samle flyktningene, først til Syvertsens gartneri på Økern. Når dét ble for farlig; til andre steder. På hver eneste tur satt tidligere politimann Alf Pettersen ved siden av sjåførene i den første lastebilen og holdt utkikk. Han hadde bare en revolver. Alf Pettersen så etter tegn lagt ut av kontaktene han hadde langs ruta. En kvist i veien, et tøystykke i en busk osv. Som fortalte at de måtte stoppe eller velge en annen rute.

NROF inviterer til en musikalsk fortellerforestilling fra 2. verdenskrig fredag 28. april kl. 1900 i Forsvarsmuseets aula. Kom og hør om en av krigens største flyktningtransporter fremført av forteller Per Jostein Aarsand og musiker Solfrid Molland.

I forestillingen blir det fortalt om de hovedinvolverte i transportene og om noen av dem som flyktet: familien London, Sara og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. Familien London drev skraphandel på Carl Berner i Oslo, Sara var en vanlig jødisk jente på 19 år og de to jødiske barna Vera og Tibor, ble hentet fra Brattislava i Tsjekkoslovakia av Nansen-hjelpen i 1939, etter at Hitler-Tyskland hadde invadert landet. Vera og Tibor var 10 og 13 år da de prøvde å flykte til Sverige.

Billettene koster kr. 150,- pr stk. Du som kjøper billetter må være NROF-medlem, men du står fritt til å ta med gjester/venner/familie. Førstemann til mølla gjelder og det er begrenset antall plasser! Plassene er unummererte. 

For billetter, send en e-post til CFTransport@nrof.no.

Forestillingen hadde premiere på Nobels Fredssenter i januar og ble kun spilt to ganger. Forestillingen fredag 28. april kl. 1900 er satt opp kun for NROF. Det er begrenset antall plasser.

Medvirkende:
Per Jostein Aarsand, forteller
Solfrid Molland, trekkspill/sang


<< Previous        65 av 317        Next >>
 
 
Skriv ut